Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά αποτελούν τη σίγουρη επιλογή, για κάποιον που θέλει να ακολουθεί μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Η κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα και λαχανικά. Πόσο σημαντικό και ωφέλιμο είναι να καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στον καιρό τους;

Γιατί να προτιμήσουμε τα εποχικά φρούτα και λαχανικά

Αρχικά,μειώνεται το αποτύπωμα άνθρακα, τα φυτοφάρμακα και τα συντηρητικά πουχρησιμοποιούνται για να μεταφερθούν τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός εποχής απόκάθε γωνιά του πλανήτη. Έτσι, υποστηρίζεται μια πιο γεωγραφικά βιώσιμηοικονομία τροφίμων. Με την προτίμηση των εποχικών φρούτων και λαχανικών,βιολογικών και τοπικά καλλιεργημένων, μειώνουμε το φορτίο των χημικών πουεισέρχονται αναπόφευκτα στη διατροφή μας.

Επιλέγοντας εποχικά προϊόντα προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά παραμένουν αναλλοίωτα και είναι πιο νόστιμα σε σχέση με άλλα που φτάνουν σε μας από πολύ μακριά και έχουν συντηρηθεί ή καταψυχθεί.

Οι φυσικές κλιματολογικές συνθήκες και ο ήλιος και όχι τα λιπάσματα ή τα συντηρητικά είναι αυτά που θα τα βοηθήσουν να ωριμάσουν φυσικά και να νοστιμίσουν.

Είναι ένας τρόπος, πέρα από τη φροντίδα της υγείας μας και του περιβάλλοντος, να προστατεύσουμε και την τσέπη μας. Τα εποχικά είναι πιο φθηνά καθώς είναι άφθονα και μάλιστα αν προέρχονται και από τοπικές παραγωγές μειώνεται το κόστος μεταφοράς, συσκευασίας και αποθήκευσής τους.

Καλοκαίρι: Η αγαπημένη φρουτένια και “χρωματιστή” εποχή

Ας πάρουμε μια γεύση για τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, που μας προσφέρουν ορισμένα από τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού!

Ροδάκινα: Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει την υγεία των ματιών, του ανοσοποιητικού και του δέρματος.

Πεπόνι: είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β6 και C  που το καθιστούν ωφέλιμο για την όραση, το ανοσοποιητικό και την καλή πνευματική υγεία.

Καρπούζι: το πλούσιο σε κάλιο και νερό καρπούζι θα μας κρατήσει ενυδατωμένους όλο το καλοκαίρι.

Κεράσια, φράουλες, βατόμουρα: Τα κεράσια είναι πλούσια σε κάλιο, οι φράουλες σε βιταμίνη C και τα βατόμουρα περιέχουν φλαβονοειδή, ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη συνολική υγεία.

Ντομάτες: το κατεξοχήν λαχανικό του καλοκαιριού είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, καλίου και βιταμίνης Κ.

Κόκκινες, πράσινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές: είναι μια καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, αλλά είναι και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στα οποία οφείλουν το έντονο χρώμα τους.

Αγγούρια: αποτελούν πηγή μαγνησίου, το οποίο μαζί με τον φώσφορο, απαιτείται για τον μεταβολισμό των οστών.

Καρότα: είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας των κυττάρων, καθώς και στη ρύθμιση της ισορροπίας των σωματικών υγρών.

Πράσινα φασόλια: είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στη πήξη του αίματος.

Κολοκυθάκια: αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου, που βοηθά στην υποστήριξη της υγείας των οστών.

Συνδυάστε τα φρούτα και τα λαχανικά με άλλα τρόφιμα για βέλτιστα οφέλη για την υγεία. Αναμείξτε τα λαχανικά με τόνο ή χούμους και τα φρούτα με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και βρώμη.

Τα φρούτα μπορούν επίσης να αναμειχθούν μαζί με γάλα ή γάλα σόγιας και λίγο φυστικοβούτυρο για ένα γευστικό σνακ μετά την προπόνηση!