Ας δούμε, λοιπόν, κάποια βασικά κριτήρια για την επιλογή του αντιηλιακού για το παιδί.
🌟 Το SPF: Ο δείκτης SPF είναι ένα μέτρο του πόση υπεριώδης ακτινοβολία απαιτείται για να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα σε προστατευμένο δέρμα (δηλαδή παρουσία αντηλιακού), σε σχέση με το μη προστατευμένο δέρμα!
Για τα παιδιά, πρέπει να χρησιμοποιείται αντιηλιακό με δείκτη SPF τουλάχιστον 30.

🌟 Φάσμα προστασίας: Οι ηλιακές ακτινοβολίες που φτάνουν στη γη αποτελούνται από πολλά μήκη κύματος, στο φάσμα του ορατού, του υπεριώδους και του υπέρυθρου, δηλαδή «κουβαλάνε» διαφορετικές ενέργειες Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ίδιους, αντιηλιακά που προστατεύουν και από UVA και από UVB.

🌟 Ανθεκτικότητα στο νερό: Πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένα αντιηλιακό δεν είναι αδιάβροχο, καθώς όλα αργά η γρήγορα θα ξεπλυθούν. Υπάρχουν, όμως, αντιηλιακά που διαθέτουν ανθεκτικότητα στο νερό και στον ιδρώτα, τα οποία είναι καλύτερο να επιλέγουμε για τα παιδιά.

🌟 Φίλτρα προστασίας: Τα αντιηλιακά φίλτρα χωρίζονται σε χημικά και φυσικά (ανόργανα). Αναζητήστε ετικέτες που γράφουν στα συστατικά Titanium dioxide και Zinc oxide. Αυτά συχνά είναι λίγο πιο δύσκολο να εφαρμοστούν και αφήνουν λευκή επίστρωση, αν και υπάρχουν νέες τεχνολογίες που αυτό αποφεύγεται, παρέχοντας όλα τα οφέλη χωρίς «λεκέδες».

🌟 Άλλα συστατικά: Αποφύγετε το συστατικό οξυβενζόνη, γιατί μπορεί να έχει κάποια ορμονική επίδραση.

🌟Για παιδιά κάτω των 6 μηνών: Ο FDA για βρέφη κάτω των 6 μηνών δε συστήνει χρήση αντιηλιακού, καθώς υπάρχει πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, οπότε χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ μικρή ποσότητα στο προσωπάκι και μόνον εφόσον έχουμε πάρει την συμβουλή του παιδιάτρου!