Μύκητες και καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι από τις αγαπημένες και ξέγνοιαστες εποχές του χρόνου, είναι όμως και η εποχή που ευνοείται η ανάπτυξη μυκητών, ιδίως στα νύχια, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και άλλων ευνοϊκών για τους μύκητες συνθηκών όπως η εφίδρωση και το περπάτημα χωρίς παπούτσια στην άμμο και στους κοινόχρηστους χώρους. Οι δερματικές μυκητιάσεις και ονυχομυκητιάσεις, ταλαιπωρούν και τα δυο φύλα ενώ σπάνια συναντώνται σε παιδιά. Οι μυκητιάσεις ανάλογα με το σημείο του δέρματος που προσβάλλουν, διακρίνονται σε επιφανειακές, οι οποίες θεωρούνται οι πιο συνηθισμένες και προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα και την Candida Albicans και σε εκείνες που προχωρούν πιο βαθιά, προσβάλλοντας κατώτερες στιβάδες του δέρματος.

Ποιοι μύκητες προσβάλλουν συνηθέστερα τα νύχια μας

Οι μύκητες που συνηθέστερα προσβάλλουν τα νύχια ανήκουν στην κατηγορία των  δερματόφυτων όπως το Trichophyton rubrum και το Trichophyton mentagrophytes, ενώ αρκετές άλλες μυκητιάσεις οφείλονται σε προσβολή από τον μύκητα Candida albicans. Οι μύκητες αυτοί διεισδύουν στο νύχι από μικρές ρωγμές και προσβάλλουν την κοίτη, τη ρίζα ή τη μήτρα του νυχιού. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται από μύκητες κυμαίνεται από 3-5% ετησίως. Στατιστικά, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε μυκητιάσεις σε σχέση με τις γυναίκες. Εκτός από το φύλο, άλλοι παράγοντες κινδύνου  αποτελούν η ηλικία (οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι), η πολύωρη  παραμονή στο νερό (π.χ. κολυμβητές) και οι τραυματισμοί στα νύχια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν όσοι πάσχουν από διαβήτη ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι καπνιστές και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ονυχομυκητίασης.

Σημάδια ότι μπορεί να έχουμε προσβληθεί από μύκητες

Τα νύχια που έχουν προσβληθεί από μύκητα είναι συνήθως παχύτερα, πιο κυρτά σε σχέση με τα υπόλοιπα ή έχουν ασυνήθιστο σχήμα. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται αποχρωματισμός του νυχιού που ποικίλει από λευκό έως καστανό και εμφανίζεται φλεγμονή, οίδημα και έντονη οσμή. Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί λευκή κηλίδα στη μέση του νυχιού που στη συνέχεια εξαπλώνεται. Τέλος συχνά παρατηρείται θρυμματισμός του νυχιού ή ακόμα και διαχωρισμός από την κοίτη του.  Η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης δεν είναι εύκολη και απαιτεί επιμονή και υπομονή, αφού ακόμα και με λήψη εντατικής αγωγής απαιτούνται τουλάχιστον 3-6 μήνες για την πλήρη αποκατάσταση του νυχιού.   

Αντιμετώπιση ονυχομυκητίασης

Στα αρχικά της στάδια η ονυχομυκητίαση είναι πιθανότερο να αντιμετωπιστεί με τοπική εφαρμογή φαρμακευτικών ή δερμοκαλλυντικών προϊόντων, ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητά της. Σε πολλές περιπτώσεις συστήνεται η ταυτόχρονη λήψη αγωγής από το στόμα.

Ωστόσο υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές λύσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων των νυχιών.

  1. Πλένετε σχολαστικά τα πόδια σας με νερό και σαπούνι μετά το κολύμπι ή όταν επιστρέφετε από την εργασία σας και στεγνώστε τα επιμελώς.
  2. Αλλάζετε τις πετσέτες σας τακτικά και μην τις μοιράζεστε με άλλα μέλη της οικογένειάς σας.
  3. Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες, αποδυτήρια ακόμη και στην παραλία, κυρίως στην άμμο.
  4. Αφήνετε τα παπούτσια σας να αερίζονται για τουλάχιστον 24 ώρες προτού τα φορέσετε ξανά.
  5. Προτιμάτε κάλτσες από ύφασμα που απορροφά τον ιδρώτα, όπως βαμβακερές και αλλάζετέ τες τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  6. Αν τα πόδια σας ιδρώνουν συχνά, χρησιμοποιήστε δερμοκαλλυντικά προϊόντα που απορροφούν τον ιδρώτα, ειδικά το καλοκαίρι.