Τα σώματά μας αποτελούνται από νερό σε ποσοστό που ξεπερνά το 60 %. Γενικά συστήνεται να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, μολονότι δεν υπάρχει κάποια σαφής επιστημονική βάση πίσω από αυτή τη σύσταση. Παρόλα αυτά, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι εξαιρετικά σημαντική.


Δείτε τα επιστημονικά αποδειγμένα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση νερού.

  1. Το νερό μεγιστοποιεί τις σωματικές μας επιδόσεις.
    Το σώμα δεν αποδίδει καλά όταν είναι αφυδατωμένο, ειδικά σε θερμά κλίματα ή σε ανθρώπους που γυμνάζονται συχνά.
    Η αφυδάτωση επιδρά αρνητικά και μπορεί να καταλήξει σε ανισορροπία της θερμοκρασίας του σώματος, σε μειωμένα ανακλαστικά και αυξημένο αίσθημα κόπωσης, σωματικά και διανοητικά.
    Η καλή ενυδάτωση έχει αποδειχτεί πως αποτρέπει αυτές τις αντιδράσεις του οργανισμού.
    Συνεπώς, αν ασκείστε έντονα και συχνά και ιδρώνετε εύκολα, φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό.
  2. Η ενυδάτωση επηρεάζει δραστικά την ενεργητικότητά σας και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
    Ο εγκέφαλός σας επηρεάζεται σημαντικά από το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού σας.
    Η μειωμένη ποσότητα νερού στον οργανισμό συμβάλει στην κακή διάθεση και στη δυσκολία συγκέντρωσης και σε αυξημένους πονοκεφάλους, καθώς και σε δυσλειτουργική μνήμη, αυξημένο άγχος ή κόπωση.
  3. Η κατανάλωση περισσότερου νερού συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
    Η δυσκοιλιότητα είναι κοινό πρόβλημα και αρκετά δυσάρεστο. Η αυξημένη κατανάλωση υγρών συχνά συστήνεται ως ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, κι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του.
  4. Η κατανάλωση νερού προστατεύει από πέτρες στα νεφρά.
    Οι πέτρες στα νεφρά είναι επίπονες συγκεντρώσεις μεταλλικών κρυστάλλων που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα, κυρίως στα νεφρά.
    Η κατανάλωση νερού μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση πετρών σε πρώην ασθενείς.
  5. Το νερό αποτρέπει τα λεγόμενα “hangovers”.
    Οι πονοκέφαλοι που ακολουθούν την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, τα γνωστά “hangovers” σχετίζονται άμεσα με την αφυδάτωση του οργανισμού, καθώς το αλκοόλ είναι διουρητικό, με αποτέλεσμα ο πότης να αποβάλλει περισσότερο νερό από όσο καταναλώνει.
    Καλό είναι, λοιπόν, να πίνετε νερό ανάμεσα στα ποτά και, φυσικά να μην πίνετε τόσο ώστε να μεθύσετε.
  6. Η κατανάλωση νερού βοηθά στην απώλεια βάρους.
    Είναι σαφές πως η κατανάλωση νερού συμβάλλει στο αδυνάτισμα, κυρίως επειδή προκαλεί αίσθημα κορεσμού και αυξάνει κατακόρυφα το μεταβολισμό σας.
  7. Το νερό είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς σου, αλλά και το πολυτιμότερο δώρο της φύσης για ενυδάτωση, τόνωση, ενέργεια και ευεξία.
  8. Συμβάλλει στο να έχεις πιο υγιή και λαμπερά μαλλιά. Ναι, τα μαλλιά σου αποτελούνται ως έναν βαθμό από νερό και η επαρκής κατανάλωσή του φέρεται να συμβάλλει στην ενδυνάμωσή τους, στην ενυδάτωσή τους και σε μία πιο λαμπερή και υγιή εμφάνιση. Επίσης, μην ξεχνάς ότι η αφυδάτωση του οργανισμού σου μπορεί να κάνει τα μαλλιά σου να δείχνουν θαμπά, αλλά και να «σπάνε» πιο εύκολα.
  9. Θα βοηθήσει με τις σακούλες κάτω από τα μάτια σου: Αλήθεια, ήξερες ότι οι σακούλες κάτω από τα μάτια σου μπορεί να οφείλονται σε κατακράτηση υγρών, που παρεμπιπτόντως σχετίζεται -σε πολλές περιπτώσεις- με την αφυδάτωση του οργανισμού;
  10. Θα αναδείξει τη φυσική λάμψη του προσώπου σου: Αν δεν το γνώριζες, ώρα να μάθεις ότι η μη επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να κάνει την επιδερμίδα του προσώπου σου να δείχνει θαμπή. Αν θέλεις, λοιπόν, περισσότερο λαμπερή και λιγότερο θαμπή επιδερμίδα, μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι επαρκώς κάθε μέρα.
  11. Θα σε βοηθήσει στο να αποβάλλεις τις τοξίνες: Πίνοντας αρκετό ποιοτικό νερό κάθε μέρα, θα βοηθάς τον οργανισμό σου να αποβάλλει πιο εύκολα τις τοξίνες που συσσωρεύει. Και έτσι θα βελτιώνεις τόσο την ευεξία σου, όσο και τη γενικότερη υγεία της επιδερμίδας σου. Το να πίνεις πολύ νερό κάθε μέρα μπορεί ακόμη να σε βοηθήσει και στη «μάχη» σου ενάντια στην ακμή, μιας και υπάρχουν διάφορες τοξίνες που την επιδεινώνουν και φράζουν του πόρους σου.
  12. Θα κρατήσει σε ισορροπία το pH της επιδερμίδας σου: Αν θέλεις να κρατάς σε ισορροπία το φυσικό pH της επιδερμίδας σου, καλό είναι να την κρατάς ενυδατωμένη. Ένα ουδέτερο pH της τιμής του 7 είναι ιδανικό για την υγεία του δέρματός σου.