Τι κοινό έχουν τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, το κακάο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως; Είναι όλα πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο πολύτιμο για την υγεία, το οποίο όμως συχνά στερείται ο οργανισμός λόγω λανθασμένης διατροφής και άλλων παραγόντων. Το αποτέλεσμα; Στρες, πονοκέφαλος, κόπωση, τάσεις αϋπνίας, μυϊκές κράμπες, έλλειψη όρεξης… Συμπτώματα που σπάνια προδίδουν τον πραγματικό ένοχο

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη μαγνησίου, είναι τέτοια που δεν οδηγούν εύκολα στον εντοπισμό της αιτίας τους. Έτσι, δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στη σπουδαιότητα του εν λόγω μετάλλου και οι διαταραχές διαιωνίζονται. Ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ένα συμπλήρωμα είναι αρκετό για να εξισορροπήσει τα επίπεδα μαγνησίου στο εσωτερικό των κυττάρων και άρα να ανακουφίσει πολλές διαταραχές χωρίς να χρειαστεί η λήψη φαρμάκων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου;

Έτσι λοιπόν, οι διαταραχές που μπορεί να παρουσιαστούν λόγω έλλειψης μαγνησίου, είναι πολλές και αφορούν σε διάφορα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Αϋπνία
  • Διαταραχές της διάθεσης, όπως ευερεθιστότητα, ήπιας μορφής κατάθλιψη, σύγχυση, νευρικότητα και άγχος
  • Αδυναμία, χρόνια κόπωση και αδυναμία στα μάτια
  • Μυϊκές κράμπες και μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια
  • Έλλειψη όρεξης, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Μεταβολικές διαταραχές, όπως αύξηση της γλυκαιμίας (των επιπέδων σακχάρου στο αίμα)
  • Πονοκέφαλος, κυρίως λόγω καταστάσεων νευρικής ή μυϊκής έντασης
  • Μειωμένη αντίσταση στο στρες
  • Ταχυπαλμίες ή μικρής διάρκειας καρδιακές αρρυθμίες, αίσθημα θωρακικού βάρους ή υψηλή πίεση, εμφανίζονται σε χρόνια έλλειψη μαγνησίου

To μαγνήσιο βρίσκεται άφθονο σε όλες τις τροφές εκτός από τα λίπη. Μεγάλες ποσότητες μαγνησίου βρίσκονται σε όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αφού το μαγνήσιο αποτελεί συστατικό της χλωροφύλλης καθώς και στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα σιτηρά, στους ξηρούς καρπούς και στο νερό. Μικρότερες ποσότητες περιέχονται στην σοκολάτα, στα φρούτα, στο κρέας και στο ψάρι και στα γαλακτοκομικά.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερο μαγνήσιο από τα επεξεργασμένα, γιατί η επεξεργασία των τροφών επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο, την οποία μπορεί να μειώσει μέχρι και 85%. Το μαγείρεμα και ιδιαίτερα το βράσιμο των τροφών, μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο.

 Οφέλη του μαγνησίου για τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα: Το μαγνήσιο συνδέεται με την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Σύμφωνα με μελέτες το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.
  • Καταπολεμά την κατάθλιψη: Σύμφωνα με έρευνες τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Το μαγνήσιο χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βελτιώνει την διάθεση.
  •  Βοηθά στην βελτίωση της απόδοσής σας: Το μαγνήσιο αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας στο σώμα μέσω της ενεργοποίησης της τριφωσφορικής αδενοσίνης. Με τον τρόπο αυτό επιτελείτε πιο αποτελεσματικά τις ασκήσεις σας.
  • Καταπολεμά την αϋπνία: Τα άτομα με έλλειμμα μαγνησίου έχουν πρόβλημα με τον ύπνο λόγω ανεπάρκειας της ορμόνης μελατονίνης. Το μαγνήσιο συμβάλλει στην μείωση του στρες και κατά συν. Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη του μαγνησίου για τον ανθρώπινο
  • Καταπολεμά την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2: Το μαγνήσιο στην ουσία βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σακχάρου στο σώμα μας. Άτομα με έλλειμμα σε μαγνήσιο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 .
  • Καταπολεμά τις ημικρανίες: Το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη ροή του αίματος  και αυξάνει την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Το μαγνήσιο συμβάλλει στην ανακούφιση από τις ημικρανίες μέσω της απελευθέρωσης των ορμονών που μειώνουν τον πόνο  και την συστολή των αιμοφόρων αγγείων που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες, αλλά όχι μόνο αυτούς που ενδυναμώνετε στο γυμναστήριο αλλά και εκείνους που συνδέονται με το πεπτικό σύστημα.  Αυτό συμβάλει στην μείωση προβλημάτων δυσκοιλιότητας μέσω των συχνότερων κενώσεων.
  • Χαλαρώνει τους σφιχτούς μύες: Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου οδηγούν σε ενοχλήσεις και σφίξιμο των μυών του σώματος.
  • Υγιή οστά: To μαγνήσιο βοηθά στην αφομοίωση του ασβεστίου από τα οστά. Είναι απαραίτητο για την σωστή δομή και πυκνότητα των οστών.

Καλό θα ήταν, τα άτομα τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό να ελέγχουν κατά διαστήματα τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό τους έτσι ώστε να τα διορθώνουν, αποφεύγοντας τον επηρεασμό της φυσικής τους κατάστασης και την εμφάνιση αρνητικών για την υγεία τους συνεπειών όπως ανοσοκαταστολή, οξειδωτικές βλάβες, αρρυθμίες κ.α.

 Ποια είναι τα συμπληρώματα μαγνησίου;

Με δεδομένο ότι το μαγνήσιο που λαμβάνεται μέσω της διατροφής, μπορεί να μην είναι αρκετό λόγω της μειωμένης απορρόφησής του από τον οργανισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων. Πρόκειται για έτοιμα προϊόντα που κυκλοφορούν σε κάψουλες ή φιαλίδια. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, όταν γίνεται παράλληλα με βιταμίνη Β6, είναι πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση διαφόρων διαταραχών, γιατί επιτρέπει στο μαγνήσιο να διεισδύει καλύτερα στο εσωτερικό των κυττάρων.

Η πρότασή μας είναι το magnevit της εταιρείας leriva

Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρές ποσότητες μαγνησίου υπάρχουν και σε ορισμένα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα.