Είναι πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου, οι διακοπές είναι εδώ και μαζευόμαστε γύρω από το γιορτινό τραπεζι και το νόστιμο φαγητό με οικογένεια και φίλους ! Μπορούμε ήδη να νιώσουμε τη χαρά των γιορτών στον αέρα και σκεφτήκαμε ότι αυτή θα ήταν μια εξαιρετική στιγμή για να μιλήσουμε για το πώς να παραμείνουμε υγιείς αυτήν την εποχή του χρόνου! Ακολουθούν 7 συμβουλές για υγιή Χριστούγεννα, ενώ παράλληλα θα αφεθείτε λίγο!

1) Έλεγχος μερίδων

Αυτό είναι σημαντικό – εργαζόμαστε σκληρά όλο το χρόνο και αξίζουμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων! Είτε πρόκειται για κέικ σοκολάτας, γαλοπούλα ή για τα γιορτινά μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, αν το λαχταράτε – τότε θα το έχετε! Αλλά ας φροντίσουμε να ελέγξουμε τη μερίδα. Μπορείτε να κόψετε τη φέτα του κέικ στη μέση και αφού την απολαύσετε, δείτε αν θέλετε να επιστρέψετε και να αρπάξετε το υπόλοιπο κέικ. Φροντίστε να προσέχετε τις μερίδες που βάζετε στο πιάτο, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να το σκεφτεί και αν αποφασίσετε ότι θέλετε περισσότερο, επιστρέψτε για έναν μικρό ανεφοδιασμό.

2) Μην παραλείπετε τις προπονήσεις σας

Επειδή η ημέρα των Χριστουγέννων είναι τον Δεκέμβριο, δεν σημαίνει ότι διαρκεί όλο τον μήνα! Πολλοί τείνουν να χαλαρώνουν και να χρησιμοποιούν τις διακοπές ως δικαιολογία για να παρακάμψουν το κανονικό πρόγραμμα άσκησης. Είναι εντάξει να παραλείψετε το γυμναστήριο και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σην οικογένεια, αλλά προσπαθήστε να ασκηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Δεν χρειάζεται να είναι βασανιστικό, μπορείτε να βγείτε έξω και να κάνετε μια βόλτα με τα παιδιά και το σκύλο, ή να παίξετε με τους φίλους και την οικογένειά σας εκτός σπιτιού. Απλά χρειάζονται 20-30 λεπτά την ημέρα για να ασκηθείς.

3) Παρακολούθηση

Παρακολουθήστε τι φάγατε και πόση ποσότητα έχετε καταναλώσει. Ίσως είναι καλή ιδέα να κρατήσετε μια νοητική σημείωση ή ακόμα και να γράψετε πόση ποσότητα καταναλώνετε τα Χριστούγεννα και τις γιορτές. Δεν χρειάζεται να γράψετε τα πάντα, αλλά απλώς να γνωρίζετε την ποσότητα που τρώτε και όχι τον αριθμό των θερμίδων. Τρούφες, μπισκότα, ένα κομμάτι πίτας και ένα κουτί σοκολάτες μπορούν να προσθέσουν ένα ολόκληρο γεύμα ! Αν και μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες. Η επίγνωση μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε δύο φορές πριν φάτε άλλη μια τρούφα ή ανοίξετε το επόμενο κουτί σοκολατάκια!

4) Τρώτε αργά

Πάντα μια καλή συμβουλή, αλλά ιδιαίτερα σημαντική για τα Χριστούγεννα όταν υπάρχει τόσο καλό φαγητό γύρω σας. Το αργό μάσημα θα σας επιτρέψει να απολαύσετε κάθε μπουκιά και να συνομιλήσετε με την οικογένεια και τους φίλους γύρω από το τραπέζι. Αυτό θα δώσει στον εγκέφαλό σας χρόνο να προλάβει να καταγράψει το αίσθημα του κορεσμού.

5) Πίνετε λογικά

Είναι εύκολο να μαζευτείτε και να πιείτε μια ζεστή σοκολάτα με σαντιγί ή κοκτέιλ αργά το βράδυ. Τα ποτά όπως αυτά είναι γεμάτα με θερμίδες . Το αλκοόλ μπορεί επίσης να εξαντλήσει το σώμα μας από σημαντικά θρεπτικά συστατικά, να καταστείλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να διαταράξει τον ύπνο, να διαταράξει την πέψη…. Και η λίστα συνεχίζεται. Βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι και πίνετε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα γεύματα και τα ποτά. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τα συστατικά όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Επιλέξτε αποβουτυρωμένο γάλα αντί για πλήρες , ο χυμός φρούτων να είναι φυσικός και όχι συσκευασμένος ή τα smoothies να παρέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν τις θερμίδες .

6) Περιβάλλετε τον εαυτό σας με Super Foods

Η γαλοπούλα είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης με πολλές βιταμίνες και χρειάζεστε μόνο λίγη ποσότητα για να νιώσετε χορτάτοι! Φάτε τη γαλοπούλα σας με μερικά cranberries που είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Πάρτε μια μεγαλύτερη μερίδα λαχανικών όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα, το μπρόκολο και το παστινάκι. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη σούπερ τροφών είναι να τοποθετήσετε μπολ με φρούτα και ξηρούς καρπούς στο σπίτι, ώστε όλοι να έχουν εύκολη πρόσβαση σε μία πιο υγιεινή επιλογή για σνακ αντί για ένα κομμάτι πίτα ή ένα κουτί σοκολάτες.

7) Να είστε ρεαλιστές

Ας είμαστε ρεαλιστές, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορεί να μην συμβεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά και πάλι, μπορεί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ καλά παραμένοντας σε υγιή τροχιά τα Χριστούγεννα, αλλά για τους περισσότερους, είναι απλώς σημαντικό να επικεντρωθούν στη διατήρηση. Εάν ο στόχος σας είναι να χάνετε 2 κιλά την εβδομάδα, δοκιμάστε να θέσετε έναν νέο στόχο για την εβδομάδα των Χριστουγέννων, όπως επιπλέον φρούτα ή λαχανικά ή 20 λεπτά επιπλέον περπάτημα.

Bonus info: Κοιμηθείτε καλά! Ο επαρκής ύπνος θα εξασφαλίσει λιγότερο τσιμπολόγημα, λιγότερη πείνα και μεγαλύτερη ισορροπία στα γεύματα αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Μην ξεχνάτε ότι οι γιορτές είναι για να περάσουμε όμορφα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Οι συμβουλές αποσκοπούν στο να αποφύγουμε τις υπερβολές και να είμαστε υγιής.