Tα αιθέρια έλαια είναι μια συμπυκνωμένη και πολύ δυνατή παρουσίαση των θεραπευτικών δυνατοτήτων κάθε φυτού, αποτελώντας παράλληλα την ουσία και την ψυχή του.Έχουν ισχυρά δραστικά συστατικά που αν χρησιμοποιηθούν αλόγιστα, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα.

Κάθε έλαιο έχει διαφορετικές ιδιότητες, οπότε έχει και διαφορετική επίδραση στον οργανισμό. Εκείνοι που ασχολούνται και εξασκούν την αρωματοθεραπεία, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άρωμα των ελαίων διεγείρει τα νεύρα στη μύτη, τη μνήμη, το συναίσθημα αλλα και συμβάλλει στον έλεγχο των ορμονών.

Η αρωματοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο εναλλακτικής ιατρικής, κατά την οποία χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια για την χαλάρωση του σώματος αλλά και για την ανακούφιση από τα συμπτώματα κάποιας πάθησης. 


Κάποια από τα οφέλη της αρωματοθεραπείας είναι τα εξής:

  • Συμβάλει στην διαχείριση του πόνου
  • Μειώνει το στρες και το άγχος
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες
  • Καταπραΰνει τις φλεγμονές
  • Ανακουφίζει από συμπτώματα βρογχίτιδας και ιώσεων του αναπνευστικού

Η αρωματοθεραπεία, επίσης, συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από:

  • Χρόνια κόπωση
  • Καταθλιψη
  • Αρθρίτιδα
  • Άσθμα
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Φλεγμονές
  • Κρίσεις άγχους

Χρήση

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απευθείας στο δέρμα. Είναι απαραίτητο να αναμειγνύονται με ουσίες όπως το λάδι, μια λοσιόν, το αλκοολ ή διαφορετικά με κάποιο έλαιο βάσης όπως είναι η τζοτζόμπα. Έπειτα μπορεί να εφαρμοστεί το μείγμα τοπικά πάνω στο δέρμα. 

Επιπλέον, τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα υγιεινής, όπως το σαμπουάν , το σαπούνι ακόμα και σε οδοντόκρεμα. 

H αρωματοθεραπεία εκτός από το μασάζ ή τις εισπνοές μπορεί να πραγματοποιηθεί με κεραμική συσκευή για αιθέρια έλαια. Αυτού του είδους η αρωματοθεραπεία συμβάλλει στον καθαρισμό και στην εξυγίανση της ατμόσφαιρας.

Επίσης, εκτός από την αρωματοθεραπεία, τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία αρωμάτων στο στο σπίτι χωρίς χρωστικές ή τοξικές ουσίες.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η αρωματοθεραπεία δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε παιδιά κάτω των 5 ετών, αφού είναι πολύ ευαίσθητα στα έλαια. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο κύησης καλό θα είναι να αποφεύγουν την αρωματοθεραπεία. 

Ιδιότητες αιθερίων ελαιών

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ευρέως γνωστή για τις αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες. Οι ευεργετικές ιδιότητες συμβάλλουν στην θεραπεία της αϋπνίας και των μυικών σπασμών. Οι αναπλαστικές ιδιότητες της βοηθούν στην θρέψη και στην ανάπλαση του δέρματος. 

Ρίγανη

Το αιθέριο έλαιο ρίγανη έχει αποτελεί ένα εξαιρετικό αντισηπτικό, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην αντιμετώπιση περιπτώσεων μυκητιάσεων. Παράλληλα, οι καταπραϋντικές του ιδιότητες βοηθούν στο στομάχι, στη σπλήνα και στο συκώτι. 

Θυμάρι
Το θυμάρι είναι γνωστό αντισηπτικό και θεραπευτικό βότανο του αναπνευστικού συστήματος.Το αιθέριο έλαιό του ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Συμβάλει στην καταπολέμηση των μικροβίων και των μεταδοτικών ασθενειών, και βοηθάει στη θεραπεία της βρογχίτιδας, του κρυώματος και του βήχα.

Μελισσόχορτο

Η Melissa ή βάλσαμο έχει ένα ευχάριστο άρωμα λεμονιού και έντονες θεραπευτικές ιδιότητες.Η Melissa στα ελληνικά “Μελισσόχορτο”, με το γλυκό άρωμα εσπεριδοειδών του, ήταν γνωστό ότι προσέλκυε τις μέλισσες.Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται για ροφήματα, ζεστά ή παγωμένα, κυρίως σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, η μέντα και η ματζουράνα. Γνωστό για την αγχολυτική και ήπια καταπραϋντική δράση, το μελισσόχορτο βελτιώνει τη διάθεση και την πνευματική απόδοση, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Ελίχρυσος

H λέξη “Helichrysum” προέρχεται από τα λατινικά και τα ελληνικά, που σημαίνει “χρυσός ήλιος”, υποδηλώνοντας την εμφάνιση των πανέμορφων, χρυσών ανθέων του “αιώνιου” λουλουδιού.

Χαλαρώνει μειώνει την ένταση που προκύπτει από την υπερένταση και το άγχος.Είναι αντιφλεγμονώδες, αντιμολυσματικό, επουλωτικό, και ηρεμιστικό για το στομάχι.Η αναζωογονητική δράση του στα κύτταρα είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. Βοηθά επίσης σε περιπτώσεις εκζέματος, ακμής, δερματικών ερεθισμών, εγκαυμάτων και ουλών. Μπορεί να διαλύσει παλιά αιματώματα και βοηθά σε περιπτώσεις φλεβίτιδας.